توضیحات و چکیده مطلب
مقدمه:
رآكتور شيميايي يا واكنشگاه شيميايي وسيلهاي است كه در آن يك واكنش شيميايي انجام ميشود و طي آن مواد اوليه خام به محصولات تبديل ميشوند.
طراحي و بهرهبرداري از رآكتورهاي شيميايي از جمله مهمترين وظايف متخصصين صنايع شيميايي از جمله مهندسين شيمي است. طراحي رآكتور شيميايي نيازمند شناخت درست از واكنش شيميايي انجام گرفته در رآكتور است و براي اين منظور تسلط بر علومي چون ترموديناميك شيميايي، سينتيك شيميايي و رياضيات ضروري است.
رآكتورهاي شيميايي ميتوانند در ابعاد بزرگ و براي مصارف صنعتي و يا در ابعاد كوچك جهت كاربردهاي آزمايشگاهي و تحقيقاتي ساخته و توليد شوند .همچنين جنبههاي اقتصادي نيز بر طراحي بهينه رآكتور تاثير گذار است. از جمله صرف
هزينه كمتر براي طراحي رآكتور كاراتر و كوچكتر، صرف انرژي كمتر براي توليد محصول بيشتر، رساندن مواد اوليه به بيشترين درصد تبديل و بالا بردن راندمان فرآيند و. ...
در طراحي رآكتورها پارامترهاي زيادي از جمله:زمان اقامت، حجم، دما، فشار، غلظت گونه هاي شيميايي، ضريب انتقال حرارت، سرعت واكنش، و ... دخالت دارند.
رآكتورهاي شيميايي بر اساس نوع واكنش و موارد كاربرد در اشكال مختلف و با جزئيات خاص طراحي ميشوند كه پيچيدگي آنها را زياد ميكند.
اما ميتوان رآكتورها را در چند دسته بزرگ و كلي از جمله رآكتورهاي پيوسته و ناپيوسته، رآكتورها سيال بستر و يا ثابت بستر، رآكتورهاي لولهاي و مخزني و يا رآكتورهاي همگن و ناهمگن، طبقه بندي كرد .رفتار رآكتورها معمولاً با معادلاتي
موسوم به معادله رآكتور مطرح ميشود كه براي گونههاي مختلف رآكتور متفاوت بوده و رابطه رياضياتي بين پارامترهاي موثر در رآكتور را بيان ميكند.